sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kaksi reissua Onkamolle

Eilen isäukon kanssa Onkamolla. Aamulla kaheksan aikoihin oltiin kalapaikoilla ja kalaa alkoikin tulla melkein heti. Pari tuntia nosteltiin harvakseltaa pikkuahvenia ja sekaan muutama parempi kala. Ite ongin pelkästään tasapainoilla ja isä välillä tapsipilkillä. Tapsilla tuli kappalemäärää enemmän, tasurilla hieman paremman kokoista, suurimmat 300-400g välillä. Suurin osa tuli ahvenen värisellä 6cm karismaxilla ja sinisellä MA-muikulla. Ennätysahvenkin oli tulossa mutta tyrin kalan avannon alla. Pohjasta n. 5m vedessä iski kala kiinni ja 0,20 millinen siima oli ihan katkeemispisteessä. Annoin kalalle pari kertaa löysää kun teki syöksyjä ja olin varma että haukihan se siellä on kunnes avannon alla välähti karmeen kokonen ahvenen kylki ja kala irtos pilkistä. Loppupäivänä ei oikein kiinnostanu enää pilkkiä heilutella, suoraan sanottuna tunnetta olis voinu kuvata V-kirjaimella alkavalla sanalla. Olis edes irronnu niin etten olis kalaa nähny, olisin pitäny sitä vaan haukena ja se ei olis pahemmin harmittanu.

Eilen oli kirkas päivä ja aattelin että kun kala lopetteli syöntiä jo kymmenen aikoihin niin päätin herätä tänään aikaisin ja olla auringon nousun aikoihin jäällä jos iso ahven olis jo silloin otilla. Jotenkuten jaksoinkin nousta kun herätyskello soi 4:00 ja Onkamon rannassa olin puoli kuudelta. Eipä ollu hyötyä tästäkään...ensimmäiseen tuntiin ei tullut kuin pari varovaista tärppiä ja kala alkoi syödä oikeastaan vasta kahdeksan jälkeen ja jonkunlaista syöntiä oli kymmeneen asti, aivan kuten eilenkin. Vielä enemmän ois pitäny aamusta kairailla kun tuntu että avannolta tuli aina yks vähän parempi kala ja sitten heti pientä perään...molempina päivinä oli riesana muut pilkkijät jotka eivät jaksaneet etsiä omaa kalapaikkaa vaan aina kun nostin "isomman" kalan jäälle niin joku potkurimummo oli viereen kairaamassa. Eivät silti saanu oikein mitään kun pilkkivät jollain isoilla ketjupilkeillä eivätkä näyttäny uittavan pilkkiä lainkaan, tuijottivat vaan vavan kärkeä. Ite huomasin molempina päivinä että pilkki sai olla reilusti liikkeessä että kalat alko iskemään...parhaiten toimi kun isolla tasurilla ensin vispas kunnolla eri vesikerroksia ja sitten pienemmällä tasurilla nosteli kalat ylös.

Tänään odotin kyllä parempia saaliita kun päivä oli harmaa, välillä hetken aurinko paisteli mutta muuten semmonen keli jolloin Onkamolla yleensä on isompi ahven syönyt keväisin. Jokunen n. 300g kala oli pussissa muutaman muun otettavan kokosen seassa...lokeille jätin pikkusinttejä joitain kymmeniä kappaleita. Yksi pieni haukikin kävi jään yläpuolista elämää ihmettelemässä mutta päästin takaisin kasvamaan.

Tänään tuli ensimmäistä kertaa semmonen olo että jokohan sitä näillä jäillä olis tarpeeks tullu käytyä pilkillä, yli 30 reissua kuitenkin takana ja kalaakin on tullut ihan tarpeeksi.... Tosin kevätkeleillä on mukava liikkua jäällä vaikka saalista ei tulisikaan. Jäät heikkenee varmaan aika paljon ensi viikolla mutta kuitenkin jonkunlaista yöpakkastakin on luvassa joten kai sitä jossain pitää vielä käydä kokeilemassa viikon päästä...tänään muuten joku hullu ajoi vielä Onkamolla autolla. Ite en olis siihen kyytiin lähteny  kun rannassa oli jo sulia kohtia joita piti kierrellä jäälle mennessä. Omituista kyllä että kauden lopettelusta puhutaan jo maaliskuussa kun yleensä kuukautta myöhemmin vasta arvuutellaan että milloin olis parasta viedä pilkit varastoon että säästyy uintireissulta....enkat taitaa olla jostain  yli kymmenen vuoden takaa kun Ilomantsin suunnalla pilkittiin viikko vapun jälkeen :D

Aamulla ennen auringon nousua...teeren kukerrusta ei saanu kuvaan tallennettua

perus ruokakalat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti