keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Huonoja jäitä ja vaihtelevaa kalantuloa

Kuten edellisestä blogikirjoituksesta huomaatte päästiin kausi avaamaan todella aikaisin. Valitettavasti työt haittaa harrastuksia ja pilkille ei päässyt ensimmäisillä jäillä kun pari kertaa. Avauksesta viikon päähän ajoittui seuraava reissu ja olosuhteet oli jokseenkin nihkeät. Aamulla ajelin Onkamolle samoille mestoille mistä edellisellä reissulla tuli kohtalaisesti kalaa. No sielläpä lainehti vesi jäällä ja aamuhämärissä kovassa tuulessa tuntui niin nihkeältä ajatus jäälle menosta että päätin lähteä kotiin. Ajelin siinä sitten erittäin liukkaita pikkuteitä takaisin päin ja mietin että ei helvetti kyllä ne jäät varmaan kestää ja menin toiseen paikkaan mistä pääsee rantaan ja kun päivä kunnolla valkeni ei tilanne enää näyttänytkään niin toivottomalta. Siitä sitten tepastelin jäälle ja vaikka pohjan näkeminen jään läpi vähän hirvitti niin jäätä oli kuitenkin joka puolella 10-13cm. Jään päällä lainehtinut vesi teki kelin liukkaaksi ja pulkka olis menny veden mukana joten kantelin kairaa ja kaikua kädessä koko päivän. Saalis jäi todella nihkeäksi, vain n. 15 pikkuahventa koko päivänä. Tasurit kyllä kiinnosti kaloja ja ne nousi väliveteen katsomaan kaikenlaisia tarjottuja vieheitä mutta eivät iskeneet kiinni.

Nätti keli jäällä :D

Tästäpä tapahtumasta kului sitten kokonaista kaksi viikkoa. Koitti neljän päivän vapaat kun itsenäisyyspäivää edeltänyt maanantai oli myös vapaapäivä mutta kelit ei olleet suosiolliset. Välillä piteli lämpimiä kelejä niin että esim. Pyhäselkä joka ehti jäätyä kokonaan avautui taas ja pienemmilläkin järvillä oli kuulemma sulia kohtia auennut selkävesille. Sunnuntaina 4.12. kävin tarkistamassa tilanteen tuossa Ylämyllyn lammilla jonne ajelu ei vie paljon bensarahaa. Sompalammella oli jäätä 10 cm mutta se ei ollut ihan täyttä teräsjäätä ja päällä oli kohvaa ja vettä ja lunta. Mitää isompaa saalista en siltä lammelta odottanut ja kun pikkusintit ei edes tärppineet (vaikka niitä kaiussa näkyi) luovutin vajaan tunnin jälkeen ja ajelin Honkalammelle. Just ja just pääsin autolla uimarannalle ja jäälle uskaltauduin kun huomasin että joku muu oli siinä edellisenä päivänä pilkkinyt. Samasta kohdasta olen usein saanut ihan hyvät ruokakalat mutta nyt kala oli todella passiivista. Kaiku piirteli semmoista filekokoista ahventa mutta tärppiäkään en saanut. Yritin vaihtaa paikkaa uimalaiturin päähän mutta siinä meni jalka läpi jäästä kun kovemmin polkaisi. Laiturista vasemmalla näin jonkun käyneen myös kairailemassa ja sieltä löytyi juuri ja juuri kantavaa jäätä. Lunta-kohvaa-vettä ja 6cm teräsjäätä :( Yhdeltä reiältä sain 2 n. 250g ahventa ja yhden pienen hauen MA-muikku tasurilla ja ne jäi päivän ainoiksi kaloiksi. Kaiku kyllä piirsi siihenkin sen verran kalaa että morrimies olisi saanut varmasti hyvän saaliin mutta minä en enää ole morrimies :D Honkalammelta pois lähtiessä meinasin jäädä kiinni autolla mutta pääsin sitten peruuttamaan ja ottamaan vauhtia ja pääsin siitä uimarannan tien rinteestä niin ettei tällä kertaa tarvinnut soittaa hinaajaa: D

Seuraavana päivänä eli maanantaina oli sitten niin jumalaton lumimyrsky että jätin suosiolla pilkkipäivän väliin. Tosin ei ois varmaan pilkillä menny huonommin kun jäin ihan kaupunkialueella kiinni huonosti aurattuun risteykseen ja piti viittoilla ohikulkijoita että tulevat työntämään.

No jäätilanteet epäilytti edelleen kun lumihan eristää tehokkaasti jäätymistä vaikka pakkasmittari oli heilahdellu lähellä pariakymmentä miinusastetta useaankin kertaan. Soittelin kaverille että lähetäänkö porukassa Onkamoa kokeilemaan ja sieltähän sitä taas löysi samalta järveltä itsensä jo aamulla yhdeksän jälkeen. Rantaan saapuminen sinänsä oli jo melkoinen suoritus kun piti pilkkikamoja vetää pulkassa metsän läpi lunta tuli niskaan vähän jokaisesta koivusta. No jäälle meno vähän jännitti mutta kun useampaan kohtaa kairaaminen ja mittaus tuotti tulokseksi 13cm uskalsin lähteä kävelemään kohti paikkaa josta pari vuotta aiemmin sain silloisen enkka-ahvenen 1390g.

Tällä kertaa en kerinnyt ihan sinne asti vaan porasin reiän heti kun syvyyskäyrät näytti vähän syvempää, n. 4 metriä. Kaiuin kun sain päälle näkyi ruudussa heti pientä silppua ja kun pilkin pudotti veteen ne syöksyi heti kohti. Aloitin aina reiän isolla kevennetyllä tasurilla mutta jos siihen ei tullut tärppiäkään niin vaihdoin pieneen siniseen tasuriin punaisella mahakoukulla joka toimii melko varmasti kirkasvetisissä järvissä. Heti alkoi pientä sinttiä nousta ja sekaan muutama 150g kala. Pari muuta kaveria istui pitempään rei'illä kyttäämässä mutta itse tein aina uuden reiän kun syönti vähänkin hiipui, huomasin että reiältä tulee isoimmat heti ja sitten kala pienenee huomattavasti. Tosin ihan pikkusinttiä ei tullut kuin aloitusrei'iltä.

Jossain vaiheessa kaveri huusi että "KILONEN!!!!" Juoksin katsomaan ja jäällä köllötteli helvetin paksu ahven ja juoksin repusta hakemaan puntaria ja niinhän se oli 1,25kg kala. Kaverin eka kilon ylitys ja tuli todella hyvä mieli kun hän vihdoin onnistui rikkomaan tuon maagisen rajan. Sama kaveri on molemmilla kerroilla ollut viereisellä reiällä kun itse olen rikkonut kilorajan. Jatkettiin siinä sitten pilkkimistä ja semmoista 150-250g filekalaa nousi melkein joka avannolta muutaman kalan putkissa. Yhdellä avannolla pudotin n. 500g ahvenen avantoon kun pilkki sotkeutui kaiuin anturiin. Seuraavalla reiällä meni sekaisin siimat vavassa jossa oli kiinni sininen MA-muikku joten vaihdoin vapaa ja laitoin hieman paksumpaan siimaan Pietun siniselkäisen foliokylkisen kevenntyn. Pohjasta lähti välittömästi kala nousemaan ja täräytti kunnolla kiinni. Tuntui jo ihan kiloiselta ja siltä se näyttikin jäällä mutta oli "vain" 840g. 38 cm pituisena tuon painoinen kala on vaan niin paksu että näyttää suuremmalta. Olen saanut samanpituisia kaloja jotka on painanut 500-600g joten kalan todellinen paino on aina vaikea arvioida. Sain vielä pari 400g ahventa samalla tasurilla ja muutamia pienempiä mutta sitten syönti loppui kuin seinään. Puolen päivän jälkeen olisi joutanut lähteä pois mutta pilkittelin kuitenkin puoli kolmeen asti koska uskoin iltapäivän hämärän aktivoivan kalan uudestaan. Niin ei kuitenkaan käynyt ja kuunsirpin jo loistaessa taivaalla pakkailin kamat pulkkaan ja läksin kohti autoa. Kaverit oli lähtenyt jo aiemmin. Autolla kohtasin jonkun paikallisen asukkaan joka meinasi pyörtyä kun näytin sille suurinta ahventa. Aikoi kuulemma lähteä heti Motonettiin tasureita ostelemaan.

Yhteensä 7kg fileroitavaa kalaa, rantakoivuissa raakkuville korpeille jätin vähän pieniä ahvenia.
Huomatkaa puiden taakse laskeva aurinko joka värjää ison ahvenen pyrstön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti