tiistai 23. joulukuuta 2014

Hyvää joulua ja onnellista pilkkitalvee!

Tänä vuonna sattuu olemaan vähän pitemmän sorttinen joululoma joten aattelin että pitää panostaa pilkkireissuihin oikein kunnolla.

Lauantaina pyörittiin lammella ristiin rastiin mutta koko päivä oli todella nihkeä, vain pikkuahvenet tökki tasapainoa. Iltapäivästä kun oltiin jo pois lähdössä sattui yhdellä reiällä syövä parvi alle ja nostelin siitä pari kiloa ruokakalaa nopeaan tahtiin pienellä MA-muikku tasurilla. Parven suurin oli 280g ja sillä ja parilla muulla isommalla oli vielä kotona kaloja peratessa eläviä pikkuahvenia mahoissa.

Hyvät ruokakalat

Aika monta raitaa ahvenella :D


Sunnuntai oli sitten pilkkipäivä joka ei ihan heti unohdu. Lähdettiin jo vähän isompaa järveä tutkimaan että löytyiskö kantavaa jäätä.. 7 cm jäätä löytyi mutta ilmeisesti railoista oli noussut vettä jäälle ettei liikkuminen tuntunut kovin turvalliselta, varsinkin kun lunta tuli koko päivän vaakatasossa eikä mitään vaaranpaikkoja ollut mahdollista nähdä....Päästiin kuitenkin rannasta sen verran kauas että vettä oli alla 5m eli järvelle tyypillinen pilkkisyvyys.

Ei tarvinnut kauan odotella kun perus sintit alkoi tökkiä tasuriin. Kukkokaloja nousi jäälle joitakin kappaleita mutta kun kalan koko ei alkanut kasvaa vaihdoin tasuria vähän suurempaan. 7cm karismax jossa on kirkkaat kyljet ja ruskea selkä oli toiminut edellisenä keväänä hyvin joten päätin uitella sitä hetken aikaa. Tasuri pohjaan, muutama tökkäisy....tasurin nosto väliveteen ja hetken päästä selvästi isompi kala kävi nostamassa pilkkiä. Jäin kyttäilemään avannolle ja kävin eri vesikerroksia läpi. Viiden metrin vedessä noin pari metriä pohjasta siima yllättäen löystyi ja ihmettelin että mitä tapahtuu..aloin vetämään siimasta jolloin tuntui raskasta vetoa ja huusin kaverille että hauki on kiinni. Tajusin lajin vasta kun hirmuinen ahven sätkytteli jäällä...oli imaissut karismaxin kokonaan nieluun. Heti en uskaltanut veikkailla kilon rikkoitumista, arvelin kalan painavan noin 800 - 900g mutta kaverin puntari näytti lukemaa 1,39kg...lievät tuuletukset, kuvien otto ja termospullosta "mitalikahvit". Sitten takasin kyttäilemään mutta vaikka pilkittiin ihan iltapäivän hämärään asti ei tullut silpun seasta kuin muutamia 150g ahvenia.

Koska tuo kala oli tarkoitus syödä laskin siitä veret, ei ollut tarvetta saada mitään virallista punnitusta gramman tarkkuudella, riittää että sinne päin, kotona digitaalinen keittiövaaka näytti lukemaa 1366g. Kala on tätä kirjoittaessa jo syöty, savustettuna perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera :P

Eka kilon ylitys ja parannusta entiseen ennätykseen melkein 400g :D


46,5cm jytky ja pyyntivälineet
Eilinen meni vähän perseeksi kun Ylämyllyn honkalammelta aattelin käydä kokeilemassa oisko ahven syönnillä mutta siellä oli jää semmosta sohjoa etten uskaltanut kuin vähän uimarannan edestä kokeilla, jää oli kyllä yli 10cm paksua mutta semmoista kerroksittaista höttöä että kaira meni melkein painamalla läpi....pientä ahventa tuli muutamia kappaleita ja sekaan yksi n. 250g joka otti ahvenen väriseen 6cm karismaxiin. Karismax on tällä hetkellä suosikkipilkki jota tulee eniten uitettua. Perus ahvenelle tuntuu tuo 6cm olevan sopiva koko, lammilla voisi 5cm olla vielä parempi mutta tuon jättiahvenen suussa jopa 7cm malli näytti todella pieneltä. Harmi että kyseisten pilkkien saatavuus on tällä hetkellä huonoa, motonetissä ammottaa hyllyt tyhjänä eikä nettikaupoissakaan ole kuin hajavärejä jäljellä.

Tänään oli tarkoitus lähteä tuon ison kalan pyyntipaikoille kyttäilemään ja uittelemaan isoja tasureita mutta niinhän tuo aamulla nukutti. Päätin että täytyy pitää välipäiviä ettei homma lähde ihan lapasesta...joskus kun on keväällä tehty viikon pituisia pilkkimaratoneja on kunto pettäny viimeisillä reissuilla :D Täytyy tänään hakea jotain joulujuomia ja vähän sapuskaa kaupasta, huomenna vetää pukinvehkeet päälle ja käydä lapsia pelottelemassa ja sitten taas joku päivä jäälle kunhan tästä jokavuotisesta hässäkästä on selvitty. Nyt muuten on pakkasta jo sen verran että uuden vuoden aikoihin pääsee pilkille joka järvelle eikä tarvii kierrellä mitään nihkeitä lampia.

1 kommentti:

  1. Myöhäiset onnittelut törkeen nätistä ahvenesta! :)

    -Kabanossi

    VastaaPoista