sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Pilkkikausi avattu

Jigillä ja veneestä pilkkimällä tuli kalaa aikas hyvin syksyn mittaan niillä muutamilla reissuilla joita tehtiin. Kilon ahventa en vieläkään onnistunut saamaan vaikka lähellä oltiinkin, toinen puntari näytti 44cm pitkän kalan painoksi 990g ja toinen 988g. Yllättävän kevyt yksilö siis vaikka ei näyttänyt mitenkään erityisen hoikalta. Tuo kala otti papukaijaväriseen Nils Master tasapainoon savonselältä.

Ensimmäiset kunnon pakkaset tuli tänä syksynä jo reilusti lokakuun puolella mutta vedet oli vielä niin lämpimiä ettei näillä leveysasteilla edes lammet saaneet jääpeitettä ylleen. Pienet ja matalat lammet oli kai ollut hetken aikaa kantavassa jäässä mutta ainoastaan n. 100km pohjoisemmassa kuulin jonkun saaneen mainittavasti saalista lokakuun puolella. Itse pakkailin kerran jo kairat ja pilkkivehkeet autoon ja ajelin lammen rantaan testailemaan jään paksuutta mutta ei ollut edes ohutta riitettä rannassa. Tosin kyseessä oli kirkasvetinen ja syvä lampi joita kaikki lähiseudun lammet tahtovat olla...en sitten jaksanut lähteä mistään kauempaa etsimään jäitä.

Pilkkikauden aloitus venähti siis reilulla kuukaudella ja aloitus tapahtui itsenäisyyspäivän viikoloppuna. Matalahko järvi ja pikku lampi tuli testattua ja saaliina sormenmittaisia ahvenia jotka meni kaverin koiralle. Jäitä oli semmoset 5-8 senttiä. Lammella vähän pelotti kun jää ritisi jalkojen alla :)

Eilen löysin pikkulammilta jo 10cm jäätä. Yllättävän paljon vaikka ei ole ollut kuin nollakelejä ja muutaman asteen yöpakkasia. Kalaa en sen kummemmin löytänyt...Kiihtelysvaarassa päin satuin jollekin mutalammikolle josta ei kaloja kuulunut, ei tosin kiinnosta pilkkiäkään missää metrin vedessä jossa tasapainot kopsahtelee jäähän joka vedolla. Siitä siirryin muutaman sata metriä toiselle pikkulammelle (kirkasvetinen ja syvyyttä 3m) josta löytyi tasurin mittaista sinttiä ja sekaan pari lähemmäs 100g jättiläistä. Kumpikaan noista lammista ei herättänyt tasurionkijan kiinnostusta siinä määrin että sinne tarvitsisi palata.

Tänään parin kaverin kanssa sitten isommalla vesistöllä josta en osaa sanoa onko lampi vai järvi. No jotain siltä väliltä kuitenkin. Kyseessä on paikka josta kisoissa on tullut ihan helvetinmoisia tuloksia (en siis itse kisaile vaan seuraan tuloksia). Lampi tuntui olevan täynnä semmosta sormenmittaista tirriä joka hakkasikin tasureita melkein joka avannolla riesaksi asti. Sieltä täältä tarttui minun tasureihin muutamia n. 100-150g ahvenia ja kaverilla taisi olla jopa 200g ylityksiä jokunen. Reissun lopuksi täräytti pikkuiseen karvapyrstötasuiin 1,6kg hauki joka tuli tuurilla ylös...kumma juttu ettei hauelle kelvannut juuri aiemmin uitetut vähän suuremmat tasapainot. Paikka vaikutti erittäin lupaavalta joten sinne tulee varmasti palattua vielä lähiaikoina ennen kuin suuremmille järville pääsee. Eilinen lumituisku ehkä sai kalat nihkeälle syönnille joten paremmalle syönnille sattuessa voisi tasurionkijankin pussi painaa ihan mukavasti.

Ei muuten puhettakaan että vielä tämän vuoden puolella mitään huippupaikkoja pääsisi korkkaamaan....isot järvet lainehtii täysin vailla jääkantta, jossain saattaisi olla matalissa lahdissa jäätä mutta ei oikein kehtaa lähteä riskillä seikkailemaan.

Viikon päästä alkaa joululoma joka kestää loppiaiseen asti. Sitten pilkitään oikein urakalla. Uskoisin että nämä jäät ei enää lammissa heikkene ja viikon päästä pitäisi taas ennusteen mukaan pakastua kunnolla (tosin ennusteet ei oo pitäny paikkaansa tähänkään asti ja lähetin jo Forecalle ja ilmatieteen laitokselle palautetta että mitä pelleilyä se semmonen on että pilkkimiehiä kiusataan lupaamalla -8 pakkasta ja aamulla mittari näyttää plussaa).

Tuli muuten ostettua älypuhelin. Ajattelin että sillä säästyy monelta vaivalta kun ennen oli mukana gps laite, kamera ja puhelin. Luulin pärjääväni yhdellä laitteella. Ihan kiva muuten mutta ilmaisista karttapalveluista on hävinnyt suurin osa syvyyskartoista joten ainakin GPS:ää tulee kannettua mukana jatkossakin. Lisäksi puhelimen kamera on melko huonolaatuinen (5megapikseliä) joten saattaa olla että jatkossa on mukana reissulla kamera, GPS ja älypuhelin. Ainakin pääsee jäältä nettiin ja voi kattoo monelta mäkihypyt alkaa telkkarissa :D

Päivän saalis1 kommentti:

  1. Komeen kokosen ahvenen oot saanu! Täällä vielä ootellaan, että jäät tulis...

    VastaaPoista