perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kevätpäivitystä

On tullut tänä talvena käytyä enemmän pilkillä kun koskaan. Työttömyys osaltaan syynä siihen että on aikaa ja kaljan juonnin vähentäminen syynä siihen että on joskus varaa tankata autoa että sinne pilkille pääsee. Kalaa tuli keskitalvella melko heikosti kuten edellisestäkin pari kuukautta sitten kirjoitetusta jutusta voi päätellä mutta nyt on toinen ääni kellossa. Eli kun kevät tulee niin kalaakin alkaa nousemaan ja se on isompaa. Onhan sitä pientä ahventa tullut melko paljon läpi talven mutta oikeastaan vasta ihan maaliskuun lopulla eli pääsiäisviikonloppuna alkoi kalaa tulemaan paremmin. Suurin ahven tänä talvena on painanut tasan 500g joka tuli sitkeän yrityksen tuloksena pitkänä perjantaina. Pyhäselällä Suhmurassa päin kiertelin noin 5 tuntia kairaten ja kulkien pitkin poikin vesistöä kunnes yksi reikä antoi 6 ahventa mormyskalla.

Edellisen talven paikoista petti ainakin Valkealampi, sieltä ei mainittavampaa saalista tullut kevätpuolella, Onkamo on antanu melko pientä, yhellä reissulla pari lähemmäs nelisatasta ahventa mutta muuten kala ollu sielläki erittäin pientä. Viinijärven Viiniranta on antanut muutaman hyvän saaliin eli semmosta 200-300g paistokalaa muutaman kilon verran parilla reissulla, Kuorinka taas ei oikein mitään isompaa, ihan sinttiä ja helvetin syvästä. Eli pitänee ens talvena ottaa tavotteeks rohkeesti ettiä vähän uusia paikkoja kun vanhat mestat alkaa pettämään kerta toisensa jälkeen. Ei oikein huvita Kuorinkaa ympäri ravata ja kiskoo sormen mittasta sinttiä 20m vedestä kun ei yhtään yli 100g kalaa satu sekaan.

Reissuja siis takana tasan 40 kpl tällä päivämäärällä. Tulee vielä jokunen reissu, mm. haukipilkintään olis tarkotus keskittyä viimeisillä jäillä. Yhtään täysin kalatonta reissua ei ole tänä talvena tullut tehtyä, nihkein saalis on 1 ahven ja kiiski, sitten semmosia parin ahvenen reissuja on muutamia höytiäiseltä ja pyhäselältä. Reissujen hirmuisen määrän selittää osaltaan myös se että nykyään en pelkää pakkasia vaan rohkeasti istun jäällä jopa -25 asteessa jos on tyynehkö keli.

Jospa sitten raportois vaikka eilisen ja tän päivän reissuista tarkemmin. Eli tavoitteena olivat Höytiäisen siiat ja isot ahvenet. Kaikkein järkevintä olis keskittyä vaan jompaan kumpaan lajiin mutta yleensähän siinä käy niin että kun yrität ahventa ei tule mitään ja saat pilkintäsyvyyttä muuttamalla muutaman siian tai sitten jos yrität siikaa niin et malta olla laskematta pilkkiä pohjaan jos sieltä jotain nappaisi ja sitten kun ahventa alkaa pohjasta nousemaan niin ei malta enää kyttäillä siikoja pinnasta. Eilen siis Varparannalla. Aamusta saaliina 1 hauki joka täräytti mosariin välivedestä. Sitten hiljasempaa kunnes vähän kauemmaksi kävelemällä löysin jonkun verran ahventa ja 2 hyvin pientä siikaa morrilla pohjasta. Iltapäivään mennessä huomasin jossain vaiheessa että ahven ei olekaan pohjan tuntumassa vaan harmaalla ässällä sain välivedestä muutamia kappaleita härnättyä. Syönti oli kuitenki olematonta joten läksin rantaan päin kävelemään, olin siis kauempana saarien luona leirikeskuksen rannasta katsottuna. Paluumatkalla jäin jututtamaan erästä pilkkijää jonka tiedän aikaisemmin kiskoneen ihan säkkitolkulla siikaa ja hänpä olikin saanut siitä 8 siikaa joten vielä vähäksi aikaa jäin paikalle kyttäilemään vaikka pilkkipäivät venyvät tuolla tavalla luvattoman pitkiksi kun ei millään malta rantaan kävellä vaan aina saa jonkun pienen kipinän ja päättää vielä laskea pilkin veteen. 1 siika siitä nappasi víelä ja 3 hyvänkokoista ahventa, kaikki mosariin kun kävin läpi eri vesikerroksia ihan pinnasta aina kuuteen metriin asti.

Eilen oli erittäin lämmin ja aurinkoinen päivä ja kun säätiedotus lupaili tälle päivälle mahdollisia räntäkuuroja en meinannut lähteä jäälle ollenkaan. Aamulla nukuín melko pitkään ja kun heräsin ei ilma näyttänytkään niin pahalta joten eikun äkkiä pilkkivehkeet autoon ja Varparantaa kohti. Kyttäilin koko päivän samoja reikiä kun eilen ja mosariin iski 9 ahventa ja 5 siikaa. 6. siika otti mormyskaan. En tiedä olisiko pelkällä morrilla onkiminen kasvattanut siikasaalista, ehkä olisi mutta tuuli yltyi päivän mittaan sen verran kovaksi ettei huvittanut näpit kohmeessa surviaisten kanssa näprätä. Siiat otti aivan pinnasta heti jään alta ja ahvenet iski milloin mistäkin kun n. 0,5 m välein laskin pilkkiä pohjaa kohti tehden aina muutaman heilautuksen laskujen välillä. Vaikka kalojen kappalemäärä ei ollut päätähuimaava oli reissu kuitenkin talven parhaita, mukavaa kun sai ilman syöttiä härnättyä ison ahvenen iskemään ja herkällä kevyellä vavalla tärpit on tunnokkaampia ja rajumpia kuin tapsipilkillä ja haarukkavavalla. Myös siiat oli mukava lisä, niitä kun varsinaisesti läksinkin yrittämään niin hyvä että niitä nousi jäälle useampia kappaleita. Keli jäällä oli tänään ensimmäistä kertaa oikeasti keväinen eli jään pinnalta oli melkein kaikki lumi hävinnyt, enää muutama sentti oli sohjoista lunta ja avannot olivat sulia kun taisi olla ensimmäinen yö ilman pakkasia. Ensi viikolla varmasti menee jo jää laikuille joten ainakin kerran tai pari pitää Pyhäselän ahvenia käydä yrittämässä. (nyt tulee parin päivän tauko kalastukseen kun lupauduin kaverin bändille keikkakuskiksi ja ihan hyvä vaan tehä välillä jotain muutakin kun kalastaa :) )Keksis vaan että mitä noille kaikille saaliille tekis, oon jakanu niitä ympäri kyliä ja itsekin opetellut valmistamaan ruokaa kaloista, viimeksi eilen ahvenkeittoa ja kohta menee haukifile uuniin.
Vielä muutama kuva, ensin tämänpäiväiset ja sitten vanhempaa settiä

12.4. Höytiäisen saalista


Reilu nelisatanen, kai noita vois isommillakin tasureilla pilkkiä jos keskittys pelkästään ahveneen :DPyhäselän ahvenia, suurin 500g ja pyyntiväline kuvassa.Viinijärven saalista

Onkamon kaloja pääsiäissunnuntailtaEi kommentteja:

Lähetä kommentti