perjantai 23. toukokuuta 2014

Haukikausi avattu, kuhaakin yritetty

Taas tuli hätäiltyä hauenkalastuksen kanssa ja olin totuttuun tapaan liian aikaisin kalavesillä.  15.-17.5. kalastelin pieniä järviä ja jokia ilomantsissa päin mutta hauki oli todella varovaisella syönnillä tai ei oikeastaan edes syönnillä...25 haukea kolmessa päivässä on melko nihkeä saalis kun parhaimmillaan tahti on kala per heitto. Tuollaisessa tahdissa ei tietysti ole mitään järkeä mutta vähän paremmin ois kala saanu syödä ja olla isompaa. Nyt suurin oli vain reilu parin kilon kala ja loput pienempää suljua. Niitä sai härnätä tosi kauan ottamaan, suurin osa kaloista vaati useita heittoja samaan kohtaan ja piti välillä vaihtaa viehettä. Kala saattoi seurailla lusikkaa ja vaappua mutta otti lopulta hyvin hitaasti uitettuun perhoon. Kalat jotka tuli vaapuilla otti vain räikeisiin ärsykeväreihin, luonnolliset värit ei kaloja kiinnostanut. Tuolla olis pitäny olla jonkun haukea väheksyvän lohenkalastajan seuraamassa vierestä, ne kun aina väittää että hauki on niin tyhmä kala että ottaa vaikka ruosteiseen rautanaulaan. Olisivatpahan oppinu jotain uutta tämän kalalajin käyttäytymisestä.

Epäilen että kutu oli juuri loppunut ja kylmä sää ei ollut lämmittänyt vettä tarpeeksi että hauki olisi aktivoitunut syömään (parina ensimmäisenä kalastuspäivänä ilman lämpötila oli vain muutaman asteen plussalla ja jouduin virvelöimään kynsikkäät kädessä). Otin ruokakaloiksi 8 haukea joista vain yhdellä oli mahassa osittain sulaneita särkiä. Jälkeenpäin muuten kuulin että paikalliset kalastajat ei oo saanu katiskoilla eikä verkoillakaan kalaa joten siinä mielessä oma haukisaalis on yllättävänkin hyvä!

Tällä hetkellä uskoisin hauen olevan parhaalla syönnillä koska kelit on hieman lämmennyt ja varmasti kudusta on sen verran aikaa että kalojen on jo pakko hankkia jotain ravintoa elääkseen, harmittavasti vain auto on siinä kunnossa että sillä ei uskalla kovin kauas lähteä, edellinenkin reissu jo vähän arvelutti kun ooppeli ei meinaa kiihtyä kasikympin vauhtiin ja vapisee niin että meinaa ovet tippua.

Pokkarikamera on muuten hävinny jonnekin, mutta laittelen saaliskuvia myöhemmin jos se löytyy :D

Kuhaa olen yrittäny muutaman kerran keskustan jigailupaikoilta kuluneella viikolla mutta saaliina on ollut ainoastaan yksi alamittakuha, parikilonen hauki ja kyljestä kiinni tarttunut lahna. Olen kuitenkin nähnyt toisen kalastajan saavan 1,5kg kuhan eli joitain kaloja siellä jo uiskentelee. Ehkä hieman liian aikaista kun viime vuonna ei tähän aikaan ollut tullut yhtään kuhaa mutta ilman on ollut niin lämpimiä että mieluummin viettää illat joen rannassa kuin kotona telkkarin ääressä. Venemiehet on kuulemma vetäny Höytiäiseltä yli 100 kappaleen kuhasaaliita joista aina parisenkymmentä on ollut mittakaloja mutta veneettömälle muutama mittakuha viikossa olis jo hyvä saavutus.  En osaa edes järjellä ajatella jotain sataa kuhaa että onko siinä mitään tolkkua kiskoa semmosta määrää? Ehkä on. Pitää nyt käydä kuitenkin muutamana iltana viikossa kokeilemassa kuhaa että osuu varmasti siihen parhaaseen syöntiin kun kalaa alkaa jokeen nousta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti