sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Eräretkeilyä ja lampipilkintää

Aattelin että en enää isoja järviä Joensuun seudulla kiertele vaan käyn lopettelemassa pilkkikauden jossain päin Ilomantsin korvessa. Muuten hyvä suunnitelma mutta eihän nuo jäät taida tänä vuonna lähtee ollenkaan vaikka niiden piti lähtee aikasemmin kuin koskaan. Lauantaina mittasin jossain itärajan tuntumassa olevalta lammelta 39cm TERÄSJÄÄTÄ! Helvetti. Ja kuulemma vielä Pyhäselän, Höytiäisen yms. jäät on pilkkimiehen kantavassa kunnossa. Eli kevät on ottanu kunnolla takapakkia. Ensi viikollekin lupailee yöpakkasia joten kai sitä jotuu vieläkin kautta jatkamaan.

Kahtena päivänä tuli siis kierreltyä pieniä järviä ja lampia. Oikeastaan kun vertaa isompiin selkävesiin niin kaikki nuo vesistöt olis lampia mutta jos vesistön nimessä mainitaan järvi niin uskotaan kartan tekijää. Kaikki oli kuitenkin sellaisia joista aiemmin on tullut joko pilkillä tai virvelillä ihan hyviä ahvenia joten ihan summassa en lähteny kairailemaan tuntemattomia lammikoita.

Kala oli jostain syystä melko hukassa. Lauantaina parilta pikku lammelta ei tullu kun muutamia tökkäsyjä tasureihin. Sitten vähän isommalta vedeltä pari hyvää tuurikalaa. Ensin vajaa nelisatanen ahven ja makkaranpaiston jälkeen samalta reiältä tuntia myöhemmin 670g/37cm ahven. Ihmettelen että miten nuo kalat voi olla noin kevyitä vaikka ovat noin pitkiä. Eivät kuitenkaan ole mitään erityisen laihan näköisiä.

Sunnuntaina ei tullu tuolta ison ahvenen reiältä tärppiäkään eikä ympäriltäkään mitään joten päätin vielä vaihtaa vesistöä. Tummavetisessä ja pienessä järvessä kairasin heti alkuun pohjaan mutta kaira ei onneks kovin pahasti tylsyny. Siitä vähän syvemmälle päin ja vettä olikin jo yli metrin verran. Kala oli vaan onnettoman pientä sinttiä. Ja mustaa kuin tervassa olis uitettu. Morrilla joutu härnäämään semmosia sormen mittasia kaloja joilla oli silmät isommat kun pää....varmaan näkee helpommin nälkää. Silpun seasta iski morriin myös hauki joka ei pärjäis missään haukien kauneuskilpailussa koska sekin oli niin musta että vähän mahasta jotain kuvioo erottu. Outoa ettei yhtään parempaa ahventa sekaan sattunut kun joskus soutuveneellä uistellessa tuolta on haukivaappuun iskeny lähes puolen kilon körmyjä.

Pilkillä ei aina tarvii tulla ihan hirveitä saaliita että reissu olisi onnistunut. Lampipilkinnän viehätys perustuu erämaan rauhaan ja hiljaisuuteen. Harvoin kaupungissa päin näkee ahman kävelevän jäällä tai ukkometsoja tepastelemassa hangella pyrstöt levällään. Valitettavasti ilmojen suhteen reissu oli aika onneton. Launtaina oli kova tuuli joka teki ilmasta aika jäätävän, sunnuntaina tuulen lisäksi satoi koko päivän räntää vaakatasossa. Paitsi sitten ei enää satanut räntää kun piti pakkailla kamat autoon lähteä kaupunkiin päin ajelemaan. Silloin sade loppui ja aurinko tuli esiin pilven raosta...perus meininkiä tänä talvena.







1 kommentti:

  1. Itse rakastan eräretkeilyä. Nyt meille on tuttuja tulossa kylään Virosta. Olemmekin katselleet, onko eräretkejä järjestettyjä lähistöllä. Olisi mukava heidät viedä luonnon ääreen. https://www.tampereeneräpalvelu.fi/

    VastaaPoista